Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Akademik Yazı Hazırlama Teknikleri GDM 650 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ZEHRA AYHAN
Dersi Verenler Prof.Dr. ZEHRA AYHAN,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Bu dersin amacı bilimsel araştırma makalesi/derleme makale hazırlama, bilimsel makale tarama, okuma ve anlama ve bilimsel sunu hazırlama konularında gerekli donanımı (bilgi, kavrama becerisi, analiz yeteneği, etik sorumluluk bilinci) kazandırmaktır.
Dersin İçeriği 1.Gıda mühendisliğinde kullanılan teknik terminoloji (Türkçe-İngilizce, İngilizce-Türkçe), 2. Bir bilimsel araştırma makalesinin/derleme makalenin her bir bölümünün akademik bir dille yazımı ve hazırlanması için gerekli kurallar, 3. Bilimsel yayınları tarama, okuma ve anlama, 4. Bilimsel bildiri (özet ve tam makale) hazırlama, 5. Sunu hazırlama (sözlü/poster)
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Gıda mühendisliği terminolojisinde yazılmış bilimsel araştırma ve derleme makalesi okuma ve anlama becerisi geliştireceklerdir. Anlatım, Bireysel Çalışma, Ödev, Performans Görevi,
2 Bilimsel araştırma makalesi yazma becerisi kazanacaklardır. Anlatım, Bireysel Çalışma, Ödev, Performans Görevi,
3 İngilizce’den Türkçe’ye çeviri becerisi kazanacaklardır. Anlatım, Bireysel Çalışma, Ödev, Performans Görevi,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Technical terminology in food science & engineering
2 Constructing a research paper-introduction
3 Writing an introduction section for an assigned subject
4 Constructing a research paper-materials and methods
5 Writing materials and methods section for an assigned study
6 Constructing a research paper- results and discussion
7 Writing results and discussion section for a given data set
8 Constructing a research paper-consclusion,acknowledgement and referencing
9 Writing a conclusion section for a given data set and writing an acknowledgement section
10 Constructing a research paper-title and abstract
11 Writing a title and abstract for a given manuscript
12 Presentation of full paper
13 Preparation of scientific proceedings (abtract and full text)
14 Preparation of scientific presentations (oral/poster)
Kaynaklar
Ders Notu Ders notları (power point slides)
Ders Kaynakları Academing writing for graduate students. J.M. Swales and C.B. Feak. 1994. The University of Michigan Press.

Gıda mühendisliği teknik terminoloji rehberi, 2007. Gıda Mühendisleri Odası.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında literatür araştırması yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi X
2 Sınırlı ya da eksik verilerden hareket ederek kullandığı bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
4 Yeni ve orijinal fikirlerle yöntemler geliştirme yeteneği; sistem, süreç veya ürün tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi
5 Mühendislikte uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kapsamı hakkında ayrıntılı bilgi edinebilme
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri iyi analiz etme, bunlara ulaşma ve değerlendirmede doğru yolu izleme kabiliyeti X
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak paylaşabilme becerisi
9 Verilerin elde edilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği X
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; bunları etkili bir şekilde inceleme ve öğrenebilme becerisi
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ödev 15
2. Ödev 15
3. Ödev 15
1. Performans Görevi (Seminer) 25
4. Ödev 15
5. Ödev 15
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 40
1. Final 60
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ödev 3 5 15
Performans Görevi (Seminer) 1 15 15
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 146
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,84
Dersin AKTS Kredisi 6