Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
İşletmecilik Tarihi ISL 231 3 2 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. ESRA DİL
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Tarihin geçmişi aydınlatan bir ayna ve bugünün anlaşılmasında geçmişin bize tuttuğu projeksiyonun son derece önemli olması tüm disiplinler içerisinde tarihsel çalışmaları oldukça önemli bir yere getirmiştir. Bu trende bağlı olarak işletme yazınında tarihsel araştırmalara doğru bir yönelim olduğu gözlenmektedir. Çünkü, hızla değişen dünyada hem geçmişi bütünün birikimiyle daha iyi aydınlatmak, işlemecilikle ilgili yaşanacak gelişme ve değişikliklere ilişkin bir öngörü de bulunmanın en önemli yollarından birisi böylesi çalışmalar yönelmektir. Bu çerçevede bu dersin amacı ekonomik gelişmeler ve işletme tarihinden yola çıkarak yönetim çalışmalarına ve oradan ülke işletme tarihlerine bir yolculuğa çıkarak hem bugünün birikimiyle geçmişi aydınlatmak, hem de geleceğe ilişkin bazı öngörülerde bulunmaktır.
Dersin İçeriği Ekonomik teoriler ve işletme tarihi, İşletme tarihi ve yönetim çalışmaları, İşletmenin fonksiyonlarında yaşanan değişmelerin ABD,Japonya ve Almanya işletmeleri bağlamında incelenmesi, işletme ve toplum ilişkisi, Türk işletme tarihi
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Ekonomik teoriler ve işletme tarihi arasında ilişki kurabilecek birikime ulaşma. Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, Sınav , Ödev,
2 İşletme tarihi ve yönetim çalışmaları arasındaki ilişkiyi anlama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
3 İşletmenin fonksiyonlarında yaşanan gelişme ve değişimler karşılaştırmalı olarak incelemek ve anlamak Tartışma, Sınav , Ödev,
4 İşletme toplum ilişkisini çok yönlü olarak analiz edebilmek Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, Sınav , Ödev,
5 Türk İşletme Tarihi hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Ekonomik teoriler ve işletme tarihi Jones, G. And Zeitlin, J. (Ed) “The handbook of Business history” Oxford Handbooks.
2 İşletme Tarihi ve Yönetim Çalışmaları Jones, G. And Zeitlin, J. (Ed) “The handbook of Business history” Oxford Handbooks.
3 İşletme organizasyonları formlarına ilişkin tarihsel inceleme (Büyük işletmeler-Aile işletmeleri-İşletme grupları ve firmalar arası networkler) Jones, G. And Zeitlin, J. (Ed) “The handbook of Business history” Oxford Handbooks.
4 İşletme organizasyonları formlarına ilişkin tarihsel inceleme (Büyük işletmeler-Aile işletmeleri-İşletme grupları ve firmalar arası networkler) Jones, G. And Zeitlin, J. (Ed) “The handbook of Business history” Oxford Handbooks.
5 Tarihsel süreçte işletmeler ve Toplum (İşletmler-Devlet, Beceri oluşturma ve Eğitim) Jones, G. And Zeitlin, J. (Ed) “The handbook of Business history” Oxford Handbooks.
6 İşletmenin fonksiyonlarında tarihsel süreçte meydana gelen değişimi ABD-Japonya ve Almanya düzeyince incelemek (Finans, Teknoloji ve inovasyon, tasarım ve mühendislik, pazarlama, İnsan kaynakları, muhasebe ve haberleşme sistemleri) Jones, G. And Zeitlin, J. (Ed) “The handbook of Business history” Oxford Handbooks.
7 İşletmenin fonksiyonlarında tarihsel süreçte meydana gelen değişimi ABD-Japonya ve Almanya düzeyince incelemek (Finans, Teknoloji ve inovasyon, tasarım ve mühendislik, pazarlama, İnsan kaynakları, muhasebe ve haberleşme sistemleri) Jones, G. And Zeitlin, J. (Ed) “The handbook of Business history” Oxford Handbooks.
8 ARA SINAV
9 İşletmenin fonksiyonlarında tarihsel süreçte meydana gelen değişimi ABD-Japonya ve Almanya düzeyince incelemek (Finans, Teknoloji ve inovasyon, tasarım ve mühendislik, pazarlama, İnsan kaynakları, muhasebe ve haberleşme sistemleri) Jones, G. And Zeitlin, J. (Ed) “The handbook of Business history” Oxford Handbooks.
10 İşletmenin fonksiyonlarında tarihsel süreçte meydana gelen değişimi ABD-Japonya ve Almanya düzeyince incelemek (Finans, Teknoloji ve inovasyon, tasarım ve mühendislik, pazarlama, İnsan kaynakları, muhasebe ve haberleşme sistemleri) Jones, G. And Zeitlin, J. (Ed) “The handbook of Business history” Oxford Handbooks.
11 Türk İşletme tarihi Jones, G. And Zeitlin, J. (Ed) “The handbook of Business history” Oxford Handbooks.
12 Türk İşletme tarihi Jones, G. And Zeitlin, J. (Ed) “The handbook of Business history” Oxford Handbooks.
13 Türkiye’de küçük işletmelerin tarihsel hikayeleri Jones, G. And Zeitlin, J. (Ed) “The handbook of Business history” Oxford Handbooks.
14 Türkiye’de holdinglerin hikayeleri Jones, G. And Zeitlin, J. (Ed) “The handbook of Business history” Oxford Handbooks.
Kaynaklar
Ders Notu Yukarıda belirtilen kitaplar, kitap bölümleri ve makaleler
Ders Kaynakları Dünya İşletme Tarihi, F. Amatori ve G. Jones, Dost Kitabevi
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 İKY ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgileri örnek durumlarda yorumlayıp, uygular.
2 İlgili diğer disiplinlerin bilgilerini İKY bakış açısıyla yorumlar ve uygular
3 Bilgi edinme ve kullanma süreçlerinde çok yönlü ve eleştirel değerlendirme yapar.
4 Alanıyla ilgili araştırma tasarlar ve uygular.
5 Farklı ilerişim kanallarını etkin bir şekilde kullanır.
6 Başkalarıyla birlikte çalışırken etkili iletişim kurar.
7 Sosyal, akademik ve mesleki etik değerlere uygun hareket eder.
8 Çeşitlilik yönetimi konusunda duyarlı çalışma ortamlarının geliştirilmesine yönelik önerilerde bulunur.
9 Edindiği kazanımları stajlar aracılığıyla uygulamalı olarak deneyimler.
10 Staj yaptığı kurumların İnsan Kaynakları uygulamalarını analiz eder ve onlara geribildirim sağlar.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 70
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 10
2. Kısa Sınav 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 8 8
Kısa Sınav 2 6 12
Ödev 1 5 5
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 115
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,6
Dersin AKTS Kredisi 5