Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda İşleme Makinaları ve Tasarımı I IMM 560 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. MURAT ÖZSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Alanına Uygun Öğretim
Dersin Amacı Makine ve imalat mühendisliği öğrencilerine bazı gıda işleme ilkelerini ve bazı gıda işleme makinalarının tasarım prensiplerini kazandırmaktır
Dersin İçeriği Gıda işlemeye giriş, işlenmiş gıdaların reolojisi, hidrolik ve pnömatik iletim ilkeleri, götürücüler, fanlar, ısı iletimi, ısı değiştiricileri.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Gıda endüstrisini araştırır Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
2 Gıdaların reolojisi ile ilgili temel kavramları açıklar ve analiz eder Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
3 Temel gıda işleme ilkelerini açıklar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
4 Temel birim işlemlerin ve donanımların yapısal ve fonksiyonel özelliklerini açıklar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
5 Temel birim işlemlerin ve donanımların tasarımlarını yapar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Proje / Tasarım,
6 Güncel gıda işleme makinalarını analiz eder Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Gıda işlemeye giriş, termodinamik ve reaksiyon kinetiği temelleri
2 İşlenmiş gıdaların reolojisi,gıda maddelerinin özellikleri
3 Hidrolik iletim sistemleri ve tasarım ilkeleri
4 Hidrolik iletim sistemleri ve tasarım ilkeleri
5 Pnömatik iletim sistemleri ve tasarım ilkeleri
6 Pnömatik iletim sistemleri ve tasarım ilkeleri
7 Gıda işlemede kullanılan götürücüler
8 Bandlı ve zincirli götürücülerin tasarım ilkeleri
9 Kovalı ve paletli götürücülerin tasarım ilkeleri
10 Ara sınavı
11 Fanlar, fan karekteristik eğrileri ve seçimi
12 Isı İletimi,gıda maddelerinde ısı iletimi
13 Isı değiştiriciler
14 Gıda maddeleri yönünden ısı değiştiricilerin tasarım ilkeleri
Kaynaklar
Ders Notu 1. ÖZSERT, İ., 1997. Ürün İşleme İlkeleri ve Makinaları (Ders notu). Ata.Ü.Z.F., Erzurum.
Ders Kaynakları 2. Heldman, D.R., Singh, R.P., 1989. Gıda İşleme Mühendisliği (çeviri), İnkılap Kitabevi, İstanbul.
3. Henderson, S.M., Perry, R.L., 1976. Agrirultural Process Engineering. AVI.
4. McEllhinery, R.R., 1985. Yem Sanayii Teknolojisi (Çevirenler: R.AKYILDIZ, A. AKSOY, İ. ÖZSERT), Yem sanayicileri Birliği, Ankara
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 İmalat Mühendisliği alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi X
2 İmalat Mühendisliği problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
3 İmalat Mühendisliğinde uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi
4 Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi X
5 Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlama ve uygulama becerisi; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları analiz etme ve yorumlama becerisi
6 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi
7 Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular; bu süreçte karşılasılan karmaşık problemleri irdeler ve çözümler.
8 Yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler geliştirir X
9 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslararası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi
10 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
11 İmalat mühendisliği ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilmek ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilmek
12 İmalat Mühendisliği uygulamalarının sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuk boyutları ile proje yönetimi ve is hayatı uygulamalarını bilir ve bunların mühendislik uygulamalarına getirdiği kısıtların farkındadır.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Ödev 20
1. Proje / Tasarım 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 10 10
Ödev 1 10 10
Proje / Tasarım 1 20 20
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 146
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,84
Dersin AKTS Kredisi 6