Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Ekonomi | GDM 446 | 8 | 3 + 0 | 3 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA ÖZTÜRK |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Öğrencileri temel ekonomi uygulamaları konusunda bilgilendirmek, onlara ekonominin temel sorunları, arz-talep fiyat oluşumu, pazar araştırması, fizibilite etüdü ve ekonomik düşünce mantığını öğretmek. |
Dersin İçeriği | Ekonomik sistemler, gereksinme, yatırım, fayda, üretim, üretim faktörleri, ekonomiklik, verimlilik, karlılık gibi temel kavramlar, arz ve talep, piyasa kavramı ve fiyat oluşumu, tam rekabet, piyasası kavramı, para politikası araçları gibi konuları içermektedir. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Öğrenci ekonomi ile ilgili temel kavramları öğrenir. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Ödev, |
2 | Öğrenci piyasa hakkında bilgi sahibi olur. | Anlatım, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
3 | Öğrenci ürün arz ve talebinin önemini kavrar. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Ödev, |
4 | Öğrenci ekonomik analiz yapmayı öğrenir. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Ödev, |
5 | Öğrenci gıda üretimi ve pazarlanması konusunda bilgi sahibi olur. | Anlatım, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Ekonomiye giriş | |
2 | Ekonomik sistemler | |
3 | Temel ekonomik kavramlar ve üretim faktörleri | |
4 | Fiyat kuramı; mal ve hizmetler piyasası | |
5 | Piyasa analizi | |
6 | Arz ve talep kanunları | |
7 | Tam rekabette firma dengesi, fırsat maliyeti ilkesi, eşit marjinal gelirler ilkesi, Nisbi avantaj teorisi | |
8 | Ekonomi kanunları; engel king ve cobweb teoremlerinin açıklanması | |
9 | Ara sınav | |
10 | Gıda üretim faktörleri ;sabit faktörler | |
11 | Gıda üretim faktörleri ; değişken faktörler | |
12 | Maliyet analizi | |
13 | Ürün pazarlama stratejileri | |
14 | Kredi ve destek sistemleri |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği, Prof. Dr. İ. Hakkı İnan, Avcı Ofset, 5.baskı, İstanbul, 2001. Cramer, G.L., C. Jensen (1991). Tarım Ekonomisi and Agribusiness, Wiley & Sons.Ritson, C., (1980). Agricultural Economics, Principles and Policy, Granada Publishing.Buckett, M., (1982) An Introduction to Farm Organization and Management, Pergamon Press Karakayalı, H. Ekonomi Kuramı, 2000 |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi. | ||||||
2 | Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | ||||||
3 | Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | ||||||
4 | Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | ||||||
5 | Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | ||||||
6 | Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | X | |||||
7 | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | X | |||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | X | |||||
9 | Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | X | |||||
10 | Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | X | |||||
11 | Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. | X |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Kısa Sınav | 15 |
2. Kısa Sınav | 15 |
1. Ödev | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 4 | 64 |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Kısa Sınav | 2 | 2 | 4 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 128 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,12 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |