Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Kimyası KIM 448 8 2 + 0 2 5
Ön Koşul Dersleri

Biyokimya I ve Biyokimya II derslerinin alınmış olması gerekmektedir.

Önerilen Seçmeli Dersler

-

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi ALİ KURU
Dersi Verenler Prof.Dr. KUDRET YILDIRIM,
Dersin Yardımcıları

Biyokimya Anabilim Dalı Araştırma Görevlileri

Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Bu dersin amacı gıda, besin ve doğal liflerin ana bileşenlerinin metabolizması ve özelliklerini açıklamak, gıdaların biyokimya ve kimyası hakkında bilgiler vermek, tarımsal ürünlerin işlenmesi ve gıda ve içecek endüstrisinde kullanılan kimyasal ve biyokimyasal analiz yöntemlerine ilişkin pratik geliştirmeleri konusunda bilgilendirmektir

Dersin İçeriği

Besinlerin genel biyokimyasal bileşenleri, proteinler, karbohidratlar, lipitler, vitaminler, enzimler, bunların tayin metodları, besinlerin bozunması, korunması ve saklanması işlenmesi ve sindirimi.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Besinlerdeki başlıca biyokimyasal maddeleri sınıflandırır Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
2 Gıdaların sindirimini sorgular. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
3 Besinlerdeki biyokimyasal bileşiklerin analiz metodlarnı belirler. Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
4 Besinlerin kalite kriterlerini saptar. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
5 Gıdaların korunma ve saklama yöntemlerini sorgular. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
6 Gıda endüstrisinde oluşabilecek sorunları çözer. Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Giriş [1] Sayfa 1-6
2 Şekerler [1] Sayfa 7-40
3 Polisakkaritler [1] Sayfa 41-72
4 Yağlar [1] Sayfa 73-125
5 Proteinler [1] Sayfa 126-174
6 Enzimler [2] Sayfa 179-200
7 Vitaminler [1] Sayfa 261-303
8 Mineraller [1] Sayfa 374-388
9 ARASINAV
10 Aroma ve tat vericiler [1] Sayfa 219-260
11 Pigmentler ve renk maddeleri [1] Sayfa 175-218
12 Koruyucu katkı maddeleri [1] Sayfa 304-324
13 Gıdalardaki istenmeyen maddeler [1] Sayfa 325-373
14 Su [1] Sayfa 389-408
Kaynaklar
Ders Notu

[1] T. P. Coultate, Food: The Chemistry of Its Components, Fourth edition, The Royal Society of Chemistry, Cambridge, 2002.
[2] M. Tayar ve R Çıbık, Gıda Kimyası, Birinci baskı, Dora Yayınları, Bursa, 2011.

Ders Kaynakları

[3] H. D. Belitz, W. Grosch and P. Schieberle, Food Chemistry, Fourth Edition, Springer-Verlag, Berlin, 2009.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Lisans derecesi yeterlilikleri üzerine kurulan, kimya alanında en güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç ve gereçleri ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışı kullanabilme becerisi.
2 Kimya alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri, bilimsel yöntemlerle değerlendirme, karmaşık problem ve konuları belirleme ve analiz etme, kanıta ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirme becerisi. X
3 Uzman ya da uzman olmayan dinleyici gruplarını, kimya ile ilgili konularda bilgilendirme, onlara düşüncelerini, problemleri ve çözüm yöntemlerini açık bir biçimde yazılı ve sözlü aktarabilme becerisi. X
4 Öğrenmeyi öğrenme becerileri ve eleştirel düşünceyle, ileri düzey çalışmaları bağımsız ve takım olarak yürütebilme becerisi. X
5 Kimya alanındaki uygulamalarda karşılaşabileceği öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretme becerisi. X
6 Kimya ile ilgili sektörlerde sorumluluk alabilme ve mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayıp yönetme becerisi. X
7 Alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisi X
8 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisi ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeleri izleme ve kullanabilme becerisi. X
9 Kimya alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal ve mesleki etik değerleri gözetme bilinci. X
10 Kimya alanı dışında ders alması ve iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, toplam kalite yönetimi ile çevre koruma konularında farkındalık sağlanması
11 Elde edilen verileri istatistikî olarak değerlendirip yorumlayabilme kabiliyeti. X
12 Kimya alanındaki endüstriyel prosesleri kavrama ve karşılaşılan problemleri çözebilme becerisi. X
13 X
14 X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 70
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 10
2. Kısa Sınav 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 20 20
Kısa Sınav 2 10 20
Ödev 1 10 10
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 124
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,96
Dersin AKTS Kredisi 5