Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Ceza Usul Hukuku Bilgisi ADL 266 3 2 + 0 2 2
Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Seçmeli Dersler

Yok

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Dr. HACER KABA
Dersi Verenler BİLGİSAYAR İŞLETMENİ ALİ ÖZDEMİR,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Ceza muhakemesi hukukunun temel kavramlarının ve kurumlarının öğrenilmesi, suçun niteliği, kim tarafından işlendiği ve buna uygulanacak yaptırımın ne olacağının öğrenilmesi, iddia, savunma, yargılanma faaliyetlerinin ve delillerin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Genel anlamda Ceza Usul Hukukunda maddi gerçeğin araştırılıp bulunması ve ceza davalarının nasıl yürütüleceğinin öğrenilmesi amaçlanmaktadır. 

 

 

Dersin İçeriği

Ceza muhakemesi hukukunun temel ilkeleri, yargılama yetkisi, muhakeme makamları, ceza muhakemesi şartları, delil, iddia,savunma ve yargılama faaliyetlerinin tarafları, olağan kanun yolları, olağanüstü kanun yolları, koruma tedbirleri.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Ceza Muhakemesi Hukuku kavramları, amacı ve kaynaklarını öğrenir. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
2 Ceza Usul Hukuku kapsamını analiz edebilir. Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
3 Ceza Muhakemesinde ispat, delillerin toplanması, değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olur. Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
4 Kovuşturma aşamasına hâkim ilkeleri soruşturma aşaması ile karşılaştırarak öğrenir. Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
5 Ceza yargılamasının işleyişini analiz eder ve teşkilat yapısını tanır. Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
6 Suçlu ile suçsuzu ayırt edebilir ve bu süreçte kişilerin temel haklarını öğrenir. Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
7 Kanun yollarını ve türlerini öğrenir. Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
8 Ceza Muhakemesi Hukukunda koruma tedbirlerinin türlerini ve uygulama şartlarını birbiriyle karşılaştırabilir. Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
9 Ceza Muhakemesinde insan haklarının , temel hak ve özgürlüklerin ihlalinin sonuçlarını öğrenir ve insan hakları ve onuru ile örtüşen bir ceza yargılaması için gerekli olan ilkeleri tartışabilir. Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Ceza Muhakemesi Hukukuna giriş Toroslu, N. ve Feyzioğlu, M. (2021). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara : Savaş Kitabevi. Gökcen, A., Alşahin, M. E., Çakır, K. ve Balcı, M. (2022). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara: Adalet Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
2 Ceza Muhakemesi Hukukunun kaynakları ve temel İlkeleri Toroslu, N. ve Feyzioğlu, M. (2021). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara : Savaş Kitabevi. Gökcen, A., Alşahin, M. E., Çakır, K. ve Balcı, M. (2022). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara: Adalet Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
3 Ceza muhakemesinde insan hakları kavramı. Toroslu, N. ve Feyzioğlu, M. (2021). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara : Savaş Kitabevi. Gökcen, A., Alşahin, M. E., Çakır, K. ve Balcı, M. (2022). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara: Adalet Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
4 Ceza Muhakemesinde insan haklarının , temel hak ve özgürlüklerin ihlalinin sonuçları. Toroslu, N. ve Feyzioğlu, M. (2021). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara : Savaş Kitabevi. Gökcen, A., Alşahin, M. E., Çakır, K. ve Balcı, M. (2022). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara: Adalet Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
5 Ceza Muhakemesi şartları Toroslu, N. ve Feyzioğlu, M. (2021). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara : Savaş Kitabevi. Gökcen, A., Alşahin, M. E., Çakır, K. ve Balcı, M. (2022). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara: Adalet Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
6 Ceza Muhakemesinin tarafları Toroslu, N. ve Feyzioğlu, M. (2021). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara : Savaş Kitabevi. Gökcen, A., Alşahin, M. E., Çakır, K. ve Balcı, M. (2022). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara: Adalet Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
7 Yargılama Yetkisi I Toroslu, N. ve Feyzioğlu, M. (2021). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara : Savaş Kitabevi. Gökcen, A., Alşahin, M. E., Çakır, K. ve Balcı, M. (2022). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara: Adalet Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
8 Yargılama Yetkisi II Toroslu, N. ve Feyzioğlu, M. (2021). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara : Savaş Kitabevi. Gökcen, A., Alşahin, M. E., Çakır, K. ve Balcı, M. (2022). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara: Adalet Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
9 Ara sınav
10 Ceza Muhakemesi işlemleri Toroslu, N. ve Feyzioğlu, M. (2021). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara : Savaş Kitabevi. Gökcen, A., Alşahin, M. E., Çakır, K. ve Balcı, M. (2022). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara: Adalet Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
11 Koruma tedbirleri Toroslu, N. ve Feyzioğlu, M. (2021). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara : Savaş Kitabevi. Gökcen, A., Alşahin, M. E., Çakır, K. ve Balcı, M. (2022). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara: Adalet Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
12 Ceza Muhakemesinde ispat araçları Toroslu, N. ve Feyzioğlu, M. (2021). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara : Savaş Kitabevi. Gökcen, A., Alşahin, M. E., Çakır, K. ve Balcı, M. (2022). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara: Adalet Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
13 Olağan kanun yolları Toroslu, N. ve Feyzioğlu, M. (2021). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara : Savaş Kitabevi. Gökcen, A., Alşahin, M. E., Çakır, K. ve Balcı, M. (2022). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara: Adalet Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
14 Olağanüstü kanun yolları Toroslu, N. ve Feyzioğlu, M. (2021). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara : Savaş Kitabevi. Gökcen, A., Alşahin, M. E., Çakır, K. ve Balcı, M. (2022). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara: Adalet Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

Toroslu, N. ve Feyzioğlu, M. (2021). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara: Savaş Kitabevi.

Gökcen, A., Alşahin, M. E., Çakır, K. ve Balcı, M. (2022). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara: Adalet Yayınları.

Yenisey, F. ve Nuhoğlu, A. (2021). Ceza Muhakemesi Hukuku. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Artuk, M. E., Alan, E., Egemenoğlu A. ve Yılmaz, E. (2021). Ceza Muhakemesi Hukuku Pratik Çalışma Kitabı. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Hukuk hizmetleri sektöründe çalışanların bilmesi gereken genel ilke ve kuralları bilir.
2 Her türlü yazışma işlemini yapar.
3 Adalet Bakanlığı UYAP teknolojisini ve kullanımını bilir.
4 Hukuk alanına ilişkin yenilikleri takip eder, gerekli olanları öğrenir ve geliştirir.
5 Sorumluluk alır ve kendisine verilen yetki sınırları içinde alınan kararları yürütür.
6 Birimlerin veya büroların ihtiyacını karşılayacak dosyalama ve arşivleme çalışmalarını yürütür.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
Toplam 0
Toplam 0
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 1 16
Kısa Sınav 2 2 4
Ara Sınav 1 5 5
Final 1 5 5
Toplam İş Yükü 62
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 2,48
Dersin AKTS Kredisi 2