Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Mali Hukuk Bilgisi ADL 203 3 2 + 0 2 3
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Dr. HACER KABA
Dersi Verenler Öğr.Gör.Dr. HACER KABA,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Mali hukuka ilişkin temel kavramların, kamu gelirlerinin toplanması ve kamu giderlerinin yapılmasında tabi olunan temel hukuki ilkelerin, vergiye ilişkin temel kavramların, vergi suç ve kabahatlerinin, Türk Vergi Sisteminin öğretilmesi; Vergi Hukuku ve vergiye ilişkin hususlarda yorum yapılabilmesi, Vergi Yargısı sisteminin kavratılması amaçlanmaktadır.

 

 

Dersin İçeriği

Vergi Hukukunun konusu ve diğer hukuk dallarıyla ilişkisi, vergiye ilişkin temel kavramlar, vergi kanunlarının yer ve zaman bakımından uygulanması, vergi hukukunda yorum yöntemleri ve kuralları, vergilemede ispat ve delil, mükellefin ödevleri ve hakları, vergilendirme süreci, vergi hukukunda süreler, vergi uyuşmazlıklarının çözümlenmesi, uluslararası vergilendirme, vergi kaçakçılığı ve vergiden kaçınma, Türk Vergi Sistemi.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Vergiye ilişkin temel kavramlar öğrenilir. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
2 Vergi uyuşmazlıklarını ve çözüm yollarını öğrenir ve bunları somut olaylara uygulayabilir. Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
3 Ulusal ve uluslararası alanda vergilendirmeyle ilgili güncel gelişmeleri takip eder. Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
4 Mükelleflerin hak ve yükümlülüklerini öğrenir. Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
5 Türk Vergi Sistemini tanır ve yorumlayabilir. Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
6 Vergi kabahatlerini ve suçlarını öğrenerek bunlara uygulanacak yaptırımları analiz edebilir. Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
7 Uluslararası vergi anlaşmalarını yorumlayabilir. Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
8 Vergi yargısı organlarının kararlarını yorumlayabilir. Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Mali Hukuka ilişkin genel bilgiler Öncel, M., Çağan, N., Kumrulu, A. ve Göker, C. (2021). Vergi Hukuku. Ankara: Turhan Kitabevi. Bilici, N. (2021). Mali Hukuk. Ankara: Savaş Yayınevi (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
2 Vergi Hukukunun kaynakları, konusu, kapsamı ve diğer hukuk dallarıyla ilişkisi Öncel, M., Çağan, N., Kumrulu, A. ve Göker, C. (2021). Vergi Huku ku. Ankara: Turhan Kitabevi. Bilici, N. (2021). Mali Hukuk. Ankara: Savaş Yayınevi (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
3 Vergi kanunlarının uygulanması ve yorumu Öncel, M., Çağan, N., Kumrulu, A. ve Göker, C. (2021). Vergi Hukuku. Ankara: Turhan Kitabevi. Bilici, N. (2021). Mali Hukuk. Ankara: Savaş Yayınevi (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
4 Verginin konusu, mükellefi ve sorumlusu, Vergi Hukukunda istisna ve muafiyet Öncel, M., Çağan, N., Kumrulu, A. ve Göker, C. (2021). Vergi Hukuku. Ankara: Turhan Kitabevi. Bilici, N. (2021). Mali Hukuk. Ankara: Savaş Yayınevi (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
5 Vergi Hukukunda ehliyet ve temsil Öncel, M., Çağan, N., Kumrulu, A. ve Göker, C. (2021). Vergi Hukuku. Ankara: Turhan Kitabevi. Bilici, N. (2021). Mali Hukuk. Ankara: Savaş Yayınevi (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
6 Vergi Hukukunda süreler, Vergi alacağının takibi ve tahsili Öncel, M., Çağan, N., Kumrulu, A. ve Göker, C. (2021). Vergi Hukuku. Ankara: Turhan Kitabevi. Bilici, N. (2021). Mali Hukuk. Ankara: Savaş Yayınevi (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
7 Vergi kabahatleri ve suçları Öncel, M., Çağan, N., Kumrulu, A. ve Göker, C. (2021). Vergi Hukuku. Ankara: Turhan Kitabevi. Bilici, N. (2021). Mali Hukuk. Ankara: Savaş Yayınevi (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
8 Mükellefin ödevleri ve hakları Öncel, M., Çağan, N., Kumrulu, A. ve Göker, C. (2021). Vergi Hukuku. Ankara: Turhan Kitabevi. Bilici, N. (2021). Mali Hukuk. Ankara: Savaş Yayınevi (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
9 Ara sınav
10 Uluslararası vergilendirme Öncel, M., Çağan, N., Kumrulu, A. ve Göker, C. (2021). Vergi Hukuku. Ankara: Turhan Kitabevi. Bilici, N. (2021). Mali Hukuk. Ankara: Savaş Yayınevi (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
11 Vergi Yargısı I Öncel, M., Çağan, N., Kumrulu, A. ve Göker, C. (2021). Vergi Hukuku. Ankara: Turhan Kitabevi. Bilici, N. (2021). Mali Hukuk. Ankara: Savaş Yayınevi (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
12 Vergi Yargısı II Öncel, M., Çağan, N., Kumrulu, A. ve Göker, C. (2021). Vergi Hukuku. Ankara: Turhan Kitabevi. Bilici, N. (2021). Mali Hukuk. Ankara: Savaş Yayınevi (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
13 Gelir ve servet üzerinden alınan vergiler Öncel, M., Çağan, N., Kumrulu, A. ve Göker, C. (2021). Vergi Hukuku. Ankara: Turhan Kitabevi. Bilici, N. (2021). Mali Hukuk. Ankara: Savaş Yayınevi (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
14 Harcamalar üzerinden alınan vergiler Öncel, M., Çağan, N., Kumrulu, A. ve Göker, C. (2021). Vergi Hukuku. Ankara: Turhan Kitabevi. Bilici, N. (2021). Mali Hukuk. Ankara: Savaş Yayınevi (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

Öncel, M., Çağan, N., Kumrulu, A. ve Göker, C. (2021). Vergi Hukuku. Ankara: Turhan Kitabevi.

Şenyüz, D., Yüce, M. ve Gerçek, A. (2022). Vergi Hukuku. Bursa: Ekin Yayınevi.

Pehlivan, O. (2021). Vergi Hukuku. Bursa: Ekin Yayınevi.

Bilici, N. (2021). Mali Hukuk. Ankara: Savaş Yayınevi.

 

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Hukuk hizmetleri sektöründe çalışanların bilmesi gereken genel ilke ve kuralları bilir.
2 Her türlü yazışma işlemini yapar.
3 Adalet Bakanlığı UYAP teknolojisini ve kullanımını bilir.
4 Hukuk alanına ilişkin yenilikleri takip eder, gerekli olanları öğrenir ve geliştirir.
5 Sorumluluk alır ve kendisine verilen yetki sınırları içinde alınan kararları yürütür.
6 Birimlerin veya büroların ihtiyacını karşılayacak dosyalama ve arşivleme çalışmalarını yürütür.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
Toplam 0
Toplam 0
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 5 5
Kısa Sınav 2 5 10
Final 1 7 7
Toplam İş Yükü 86
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 3,44
Dersin AKTS Kredisi 3