Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Damga Vergisi ve Harçlar Bilgisi ADL 172 2 2 + 0 2 3
Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Seçmeli Dersler

Yok

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Dr. HACER KABA
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Damga vergisi ve harçlara ilişkin temel kavramların, vergi yargısı harçlarının yargı harçlarından farklarının öğrenilmesi ve damga vergisinin kamu maliyesi açısından yeri ve öneminin analiz edilmesi amaçlanmaktadır.

 

Dersin İçeriği

Damga vergisi, harçlar, harcın unusurları, konusu, mükellefi, sorumlusu, noter harcı, ödeme şekilleri, muafiyet ve istisnalar, Harçlar Kanunununda belirtilmiş özel durumlar, vergi yargısı harçlarının yargı harçlarından farkı.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Damga vergisinin Hazine açısından yeri ve önemini kavrar. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
2 Damga vergisinin niteliklerini ve unsurlarını açıklayabilir. Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
3 Harcın konusunu, mükellefini, ve İcra ve İflas harçlarını açıklayabilir. Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
4 Yargı harçlarında yükümlülük, istisna, muafiyet ve sorumlulukları öğrenir. Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
5 Vergi yargısı harçlarını yargı harçlarından ayıran özellikleri analiz edebilir. Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
6 Harçlar ve idari yargı-vergi yargısı işlemleri, çeşitli davalar ve yargısal işlemlerin harçlandırılması konusunda bilgi sahibi olur. Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
7 Damga vergisinde özellikli durumları analiz edebilir. Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Giriş, Damga Vergisine dair genel açıklamalar Öner, E. ve Değirmenci, C. (2016). Damga Vergisi ve Harçlar Bilgisi . Ankara: Seçkin Yayınları. Bilici, N. ve Üstün, Ü. S. (2018). Damga Vergisi ve Harçlar. Ankara: Savaş Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
2 Damga Vergisinin unsurları I Öner, E. ve Değirmenci, C. (2016). Damga Vergisi ve Harçlar Bilgisi . Ankara: Seçkin Yayınları. Bilici, N. ve Üstün, Ü. S. (2018). Damga Vergisi ve Harçlar. Ankara: Savaş Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
3 Damga Vergisinin unsurları II Öner, E. ve Değirmenci, C. (2016). Damga Vergisi ve Harçlar Bilgisi . Ankara: Seçkin Yayınları. Bilici, N. ve Üstün, Ü. S. (2018). Damga Vergisi ve Harçlar. Ankara: Savaş Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
4 Damga Vergisinde vergilendirme açısından özellik taşıyan durumlar I Öner, E. ve Değirmenci, C. (2016). Damga Vergisi ve Harçlar Bilgisi . Ankara: Seçkin Yayınları. Bilici, N. ve Üstün, Ü. S. (2018). Damga Vergisi ve Harçlar. Ankara: Savaş Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
5 Damga Vergisinde vergilendirme açısından özellik taşıyan durumlar II Öner, E. ve Değirmenci, C. (2016). Damga Vergisi ve Harçlar Bilgisi . Ankara: Seçkin Yayınları. Bilici, N. ve Üstün, Ü. S. (2018). Damga Vergisi ve Harçlar. Ankara: Savaş Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
6 Damga Vergisinin ödenmesi Öner, E. ve Değirmenci, C. (2016). Damga Vergisi ve Harçlar Bilgisi . Ankara: Seçkin Yayınları. Bilici, N. ve Üstün, Ü. S. (2018). Damga Vergisi ve Harçlar. Ankara: Savaş Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
7 Damga Vergisinin ödenmesi Öner, E. ve Değirmenci, C. (2016). Damga Vergisi ve Harçlar Bilgisi . Ankara: Seçkin Yayınları. Bilici, N. ve Üstün, Ü. S. (2018). Damga Vergisi ve Harçlar. Ankara: Savaş Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
8 Harçlara dair genel açıklamalar Öner, E. ve Değirmenci, C. (2016). Damga Vergisi ve Harçlar Bilgisi . Ankara: Seçkin Yayınları. Bilici, N. ve Üstün, Ü. S. (2018). Damga Vergisi ve Harçlar. Ankara: Savaş Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
9 Ara sınav
10 Harcın unsurları I Öner, E. ve Değirmenci, C. (2016). Damga Vergisi ve Harçlar Bilgisi . Ankara: Seçkin Yayınları. Bilici, N. ve Üstün, Ü. S. (2018). Damga Vergisi ve Harçlar. Ankara: Savaş Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
11 Harcın unsurları II Öner, E. ve Değirmenci, C. (2016). Damga Vergisi ve Harçlar Bilgisi . Ankara: Seçkin Yayınları. Bilici, N. ve Üstün, Ü. S. (2018). Damga Vergisi ve Harçlar. Ankara: Savaş Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
12 Harçlar Kanununda belirtilmiş özel durumlar Öner, E. ve Değirmenci, C. (2016). Damga Vergisi ve Harçlar Bilgisi . Ankara: Seçkin Yayınları. Bilici, N. ve Üstün, Ü. S. (2018). Damga Vergisi ve Harçlar. Ankara: Savaş Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
13 Harcın ödenmesi Öner, E. ve Değirmenci, C. (2016). Damga Vergisi ve Harçlar Bilgisi . Ankara: Seçkin Yayınları. Bilici, N. ve Üstün, Ü. S. (2018). Damga Vergisi ve Harçlar. Ankara: Savaş Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
14 Vergi yargısı harçlarının yargı harçlarından farklıkları Öner, E. ve Değirmenci, C. (2016). Damga Vergisi ve Harçlar Bilgisi . Ankara: Seçkin Yayınları. Bilici, N. ve Üstün, Ü. S. (2018). Damga Vergisi ve Harçlar. Ankara: Savaş Yayınları (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

Öner, E. ve Değirmenci, C. (2016). Damga Vergisi ve Harçlar Bilgisi. Ankara: Seçkin Yayınları.

Bilici, N. ve Üstün, Ü. S. (2018). Damga Vergisi ve Harçlar. Ankara: Savaş Yayınları.

 

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Hukuk hizmetleri sektöründe çalışanların bilmesi gereken genel ilke ve kuralları bilir.
2 Her türlü yazışma işlemini yapar.
3 Adalet Bakanlığı UYAP teknolojisini ve kullanımını bilir.
4 Hukuk alanına ilişkin yenilikleri takip eder, gerekli olanları öğrenir ve geliştirir.
5 Sorumluluk alır ve kendisine verilen yetki sınırları içinde alınan kararları yürütür.
6 Birimlerin veya büroların ihtiyacını karşılayacak dosyalama ve arşivleme çalışmalarını yürütür.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 100
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 1 16
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 4 8
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 86
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 3,44
Dersin AKTS Kredisi 3