Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Genel Muhasebe ADL 170 2 2 + 0 2 3
Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Seçmeli Dersler

Yok

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Dr. HACER KABA
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Muhasebenin tanımı, temel kavramları, Bilanço ve Gelir Tablosu kalemleri hakkında bilgi verilmesi, işletmelerin mali durumunun analiz edilmesi amaçlanmaktadır.

 

Dersin İçeriği

Muhasebenin temel kavramları, muhasebe ilke ve standartları, muhasebede kayıt usulleri, bilanço ve gelir tablosu, dönen ve duran varlıklar, kısa ve uzun vadeli yabancı kaynaklar, öz kaynaklar, gelir ve gider hesapları, tek düzen muhasebe sistemi, dönem sonu envanter işlemleri.

 

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Muhasebe tanımını yapabilir ve temel muhasebe ilke ve standartlarını öğrenir. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma,
2 İşletmelerin bilanço tablosunu düzenleyebilir ve mali durumunu yorumlayabilir. Tartışma, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
3 Bilanço ve gelir tablosu hesaplarının işleyişini kavrar. Tartışma, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
4 Vergi Usul Kanununda ve Türk Ticaret Kanununda Muhasebe kayıtları için gerekli olan belgeleri öğrenir. Tartışma, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
5 Katma değer vergisini tanır ve beyanname düzenleyebilir. Tartışma, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
6 Bir hesap dönemine ilişkin faaliyet sonucunu, dönemsonu bilançosu ile ilişkilendirir. Tartışma, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
7 Varlık hesaplarını ve kaynak hesaplarını öğrenir ve kaydedebilir. Tartışma, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
8 Bilanço eşitliğinin muhasebe kayıtları için önemini analiz edebilir. Tartışma, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Muhasebenin tanımı, temel kavramlar Yalkın,Y. K. (2019). Genel Muhasebe İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık. Karapınar, S. (2018). Genel Muhasebe. Sakarya: Sakarya Yayıncılık (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
2 Bilanço ve gelir tablosu Yalkın,Y. K. (2019). Genel Muhasebe İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık. Karapınar, S. (2018). Genel Muhasebe. Sakarya: Sakarya Yayıncılık (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
3 Hesap kavramı, yevmiye maddesi, mizan ve yardımcı hesaplar Yalkın,Y. K. (2019). Genel Muhasebe İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık. Karapınar, S. (2018). Genel Muhasebe. Sakarya: Sakarya Yayıncılık (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
4 Temel mali tablolar ve muhasebe eşitliği Yalkın,Y. K. (2019). Genel Muhasebe İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık. Karapınar, S. (2018). Genel Muhasebe. Sakarya: Sakarya Yayıncılık (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
5 Temel muhasebe ilke ve standartları Yalkın,Y. K. (2019). Genel Muhasebe İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık. Karapınar, S. (2018). Genel Muhasebe. Sakarya: Sakarya Yayıncılık (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
6 Muhasebe kayıt usulleri; tek taraflı-çift taraflı kayıt Yalkın,Y. K. (2019). Genel Muhasebe İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık. Karapınar, S. (2018). Genel Muhasebe. Sakarya: Sakarya Yayıncılık (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
7 Tek düzen hesap planı, bilanço ve gelir tablosu Yalkın,Y. K. (2019). Genel Muhasebe İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık. Karapınar, S. (2018). Genel Muhasebe. Sakarya: Sakarya Yayıncılık (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
8 Örnek Uygulamalar Yalkın,Y. K. (2019). Genel Muhasebe İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık. Karapınar, S. (2018). Genel Muhasebe. Sakarya: Sakarya Yayıncılık (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
9 Ara sınav
10 Dönen ve duran varlıklar, kısa ve uzun vadeli yabancı kaynaklar, öz kaynaklar I Yalkın,Y. K. (2019). Genel Muhasebe İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık. Karapınar, S. (2018). Genel Muhasebe. Sakarya: Sakarya Yayıncılık (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
11 Dönen ve duran varlıklar, kısa ve uzun vadeli yabancı kaynaklar, öz kaynaklar II Yalkın,Y. K. (2019). Genel Muhasebe İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık. Karapınar, S. (2018). Genel Muhasebe. Sakarya: Sakarya Yayıncılık (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
12 Katma değer vergisi ve muhasebe hesapları Yalkın,Y. K. (2019). Genel Muhasebe İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık. Karapınar, S. (2018). Genel Muhasebe. Sakarya: Sakarya Yayıncılık (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
13 Hazır değerler ve menkul kıymetler hesap grubu Yalkın,Y. K. (2019). Genel Muhasebe İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık. Karapınar, S. (2018). Genel Muhasebe. Sakarya: Sakarya Yayıncılık (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
14 Örnek uygulamalar Yalkın,Y. K. (2019). Genel Muhasebe İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık. Karapınar, S. (2018). Genel Muhasebe. Sakarya: Sakarya Yayıncılık (Önerilen kaynakların ilgili bölümleri).
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

Bayazıtlı, E., Çelik, O. ve Gürdal, K. (2022). Genel Muhasebe. Ankara: Siyasal Kitabevi.

Gökçen, G. (2018). Genel Muhasebe İlkeler ve Tekdüzen Hesap Planı Uygulamaları. İstanbul: Beta Yayıncılık.

Lazol, İ. (2020). Genel Muhasebe. Bursa: Ekin Yayınevi.

Yalkın,Y. K. (2019). Genel Muhasebe İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.

Karapınar, S. (2018). Genel Muhasebe. Sakarya: Sakarya Yayıncılık.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Hukuk hizmetleri sektöründe çalışanların bilmesi gereken genel ilke ve kuralları bilir.
2 Her türlü yazışma işlemini yapar.
3 Adalet Bakanlığı UYAP teknolojisini ve kullanımını bilir.
4 Hukuk alanına ilişkin yenilikleri takip eder, gerekli olanları öğrenir ve geliştirir.
5 Sorumluluk alır ve kendisine verilen yetki sınırları içinde alınan kararları yürütür.
6 Birimlerin veya büroların ihtiyacını karşılayacak dosyalama ve arşivleme çalışmalarını yürütür.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 70
1. Kısa Sınav 15
2. Ara Sınav 15
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 70
1. Final 30
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Kısa Sınav 2 5 10
Ara Sınav 1 5 5
Final 1 8 8
Toplam İş Yükü 87
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 3,48
Dersin AKTS Kredisi 3