Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Gıda Sanayinde Margarin ve Şorteningler | GDM 523 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Margarin ve Şorteninglerin Tanımı ve Kavranması, Margarinlerin Sınıfladırılması ve Margarinler ile Şorteninglerin Gıda Sanayinde Kullanım Alanlarının Öğrenilmesi |
Dersin İçeriği | Margarinin Tarihçesi, Margarin ve Şorteningin Tanımı ve Sınıflandırılması, Margarin Üretimi ve Çeşitleri, Şortening Üretimi ve Çeşitleri, Margarin ve Şorteninglerin Gıda Sanayinde Kullanım Alanları |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Yağların hidrojenasyonunu kavrar ve kontrolünü yapar | Soru-Cevap, Anlatım, | |
2 | Yağların kristal yapılarını kavrar | Soru-Cevap, Anlatım, | |
3 | Margarin ve şorteninglerin üretiminde emülsiyonun hazırlanması, katılaştırılması ve plastikliğin geliştirilmesini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | |
4 | Margarinlerin üretim aşamalarını ve gıda sanayinde kullanım alanlarını kavrar | Soru-Cevap, Anlatım, | |
5 | Şorteninglerin üretim aşamalarını ve gıda sanayinde kullanım alanlarını kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | |
6 | Margarin ve şorteninglerde kalite kontrol analizleri yapar ve uygular | Tartışma, Eğitsel Oyun, Soru-Cevap, Anlatım, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Lipitlerin Tanımı ve Sınıflandırılması | |
2 | Yağların ve Yağ Asitlerinin Önemli Bazı Kimyasal Tepkimeleri | |
3 | Yağların Hidrojenasyonu | |
4 | Yağların Kristal Yapıları | |
5 | Plastiklik, Katı Yağ İndeksi ve Plastiklik Sınırları | |
6 | Margarinin Tarihçesi | |
7 | Margarinin Tanımı ve Sınıflandırılması | |
8 | Margarin Üretim Aşamaları | |
9 | Margarin Üretim Aşamaları | |
10 | Margarin Çeşitleri ve Kullanım Alanları | |
11 | Margarin Çeşitleri ve Kullanım Alanları | |
12 | Şorteningin Tanımı ve Sınıflandırılması | |
13 | Şortening Üretim Aşamaları | |
14 | Şorteninglerin Çeşitleri ve Kullanım Alanları |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | Altan, A; Kola, O. 2009. Yağ İşleme Teknolojisi. ISBN: 978-605-89535-0-5. Bizim Büro Basımevi, Ankara, 267 sayfa. Gunstone FD, 2004. The Chemistry of Oils and Fats, Blackwell Publishing Ltd., CRC Press, USA Bailey AE, 1951. Industrial Oil and Fats (Second Completely Revised and Augmented Edition). Interscience Publishers, Inc, 250 Filth Avenue, New York, USA |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır. | ||||||
2 | Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. | ||||||
3 | Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır. | ||||||
4 | Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | ||||||
5 | Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır. | ||||||
6 | Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır. | ||||||
7 | Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Kısa Sınav | 20 |
1. Ödev | 10 |
1. Performans Görevi (Uygulama) | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 1 | 10 | 10 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Performans Görevi (Uygulama) | 1 | 10 | 10 |
Performans Görevi (Laboratuvar) | 1 | 20 | 20 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 160 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6,4 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |