Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İşletme Bilimine Giriş | ISL 101 | 1 | 4 + 0 | 4 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | Yok |
Önerilen Seçmeli Dersler | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. CEMAL SEZER |
Dersi Verenler | Prof.Dr. CEMAL SEZER, |
Dersin Yardımcıları | Arş. Gör. Ayhan DURMUŞ |
Dersin Kategorisi | Alanına Uygun Temel Öğretim |
Dersin Amacı | İşletmeciliğe ilişkin temel kavramları açıklamak. İşletmenin kuruluş yerinin seçimi ve kurulması konusunda öğrencileri bilgilendirmek. İşletmenin bütün fonksiyonlarını ayrıntılı birşekilde açıklayarak öğrencilerin işletmelere bütüncül bir perspektiften bakabilecek bir mantık kazandırmak. |
Dersin İçeriği | İşletmecilik ile ilgili temel bilgiler; işletmelerin kuruluşu; yönetim ve işlevleri; pazarlama yönetimi; üretim yönetimi; insan kaynakları yönetimi; muhasebe ve finansman yönetimi; işletmelerin hukuki yapıları; |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | İşletmecilikle ilgili temel kavramları açıklar | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , |
2 | İşletmenin kuruluş yeri seçimi ve kurulması ile ilgili öğrencilere teorik ve pratik bilgiler kazandırır | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay, | Sınav , Ödev, |
3 | İşletmelerin türleri ve ekonomik etkinlikleri konusunda bilgi sahibi olur. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , |
4 | İşletme fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olur ve bu fonksiyonların işletme başarısındaki rollerini analiz eder. | Anlatım, Örnek Olay, | Sözlü Sınav, |
5 | İşletmenin işlevsel alanları hakkında bilgi sahibi olur ve işletme faaliyetleri ile ilgili etik ve sosyal konuları analiz eder. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
6 | İşletmeleri ekonomik, sosyal ve politik çevreleri ile ilişkilendirir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | İşletmeciliğin Temel kavramları | Önerilen kaynaklar |
2 | İşletme Kaynak, Amaç ve Sorumlulukları | Önerilen kaynaklar |
3 | İşletme Sistemi ve Çevresi | Önerilen kaynaklar |
4 | İşletme Türleri ve İşletme Birleşmeleri | Önerilen kaynaklar |
5 | İşletmelerin Hukuki Yapıları | Önerilen kaynaklar |
6 | İşletmelerde Büyüklük ve Kapasite | Önerilen kaynaklar |
7 | İşletmenin Kuruluşu | Önerilen kaynaklar |
8 | İşletmelerde Genel Yönetim ve Yönetim Fonksiyonları | Önerilen kaynaklar |
9 | ARA SINAV | |
10 | İşletmelerde Pazarlama Fonksiyonu | Önerilen kaynaklar |
11 | İşletmelerde Üretim Fonksiyonu | Önerilen kaynaklar |
12 | İşletmelerde İnsan Kaynakları Fonksiyonu | Önerilen kaynaklar |
13 | İşletmelerde Finans Fonksiyonu | Önerilen kaynaklar |
14 | İşletmelerde AR-GE, Muhasebe ve Halkla İlişkiler | Önerilen kaynaklar |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Tutar, H. (2015) İşletme Yönetimi, 3. Baskı, Seçkin Kitabevi, Ankara.
|
Ders Kaynakları | Mucuk, İ. (2013), Modern İşletmecilik, Türkmen kitabevi, İstanbul. Mirze, S. K. (2010) İşletme, Literatür Yayıncılık, İstanbul. Tuncer, D., Ayhan, D. Y. ve Varoğlu, D. (2009). Genel İşletmecilik Bilgileri. Ankara: Siyasal Kitabevi. Örücüc, E. (2013) Modern İşletmecilik, Dora, Bursa Capital ve Power dergileri, İşletmenin fonksiyonlarıyla ilgili örnek olaylar. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | ,Sağlık yönetimi alanına özgü yetkinlikler kazandırmak | ||||||
2 | Sağlık sektöründe inovasyon ve girişimcilik özellikleri kazanmak | ||||||
3 | Etkili, sözlü ve yazılı iletişim ve profesyonel sunum yapmak | ||||||
4 | Güncel sağlık yönetim bilgilerine erişmek/ulaşmak ve ekip arkadaşlarına aktarma becerisi kazanma | ||||||
5 | Örgütsel verileri analiz etmek | ||||||
6 | Liderlik vasıflarını güncel sorunların çözümünde kullanmak | ||||||
7 | Sağlık ekosisteminin gerektirdiği sorumluluk bilincine sahip olmak | ||||||
8 | Sağlık hizmeti sunumunda yasal ve etik davranışlarda bulunmak | ||||||
9 | Sağlık hizmetleri sunumunu etkileyen küresel bağlamı değerlendirmek | ||||||
10 | Küresel sağlık hizmetlerindeki gelişimi kavramak/anlamak/yorumlamak |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 70 |
1. Ödev | 10 |
1. Kısa Sınav | 10 |
2. Kısa Sınav | 10 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 4 | 64 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
Ödev | 6 | 6 | 36 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 162 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6,48 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |